Werken met een topsport mindset

29-06-2019

Topsporters staan vaak op een soort voetstuk. We gaan voor ze naar het stadion, willen met ze op de foto, vragen handtekeningen van ze en sommige van ons kopen misschien zelfs dezelfde kleding & schoenen als hun favoriete topsporter. Maar waarom doen we dat eigenlijk? Is het de bekendheid? Kijken we op tegen de bijzondere prestaties die ze leveren?

Laten we dat laatste beetpakken; ze leveren bijzondere prestaties. De prestatie op zich is al interessant, maar nog interessanter word het als we ons afvragen hoe het komt dat ze hiertoe in staat zijn. Het is niet het enige, maar wat mij betreft wel een hele belangrijke; de mindset! Die is bepalend voor de prestaties die ze leveren. Ze hebben wat je noemt de echte topsport mindset. Hoogste tijd om die mindset te ontleden.


Comfortabel

Om te beginnen moet je ervoor zorgen dat je niet (te) comfortabel wordt met positie die je hebt. De kans bestaat dat je de echte drive verliest, verslapping ligt op de loer. Om dit te voorkomen kan het helpen om altijd een volgend doel voor ogen te hebben. Wat is jouw doel? Wat het ook is, blijf jezelf uitdagen. Verander van omgeving of doe bijvoorbeeld mee aan een nieuw project.

Omgaan met tegenslagen

Topsporters krijgen net als ieder ander te maken met tegenslagen. Op de werkvloer hebben wij hier ook wel eens te maken. De ene persoon misschien iets meer dan de ander. Uiteraard heeft iedereen z'n eigen manier om te dealen met dit soort situaties, maar misschien dat deze tips nog extra kunnen helpen. Praat met mensen om je heen. Ga terug naar de basis en stel jezelf de volgende vragen; waarom ben je dit ooit gaan doen? Wat was er zo leuk aan? Hoe kwam je aan je (top)prestaties? Welke dingen deed je toen? Als je de antwoorden hebt, dust yourself off and try again!

Kwaliteit & Kwantiteit

We doen allemaal ons stinkende best. Maar dat is het minste wat we kunnen doen. Je werkt 24, 32, 36 of misschien wel 40 uur per week. Wat doe je in de tijd dat je er bent? Oh, je werkt zelfs meer dan je contracturen. Is dat goed of niet? Waar besteed je dan aandacht aan als je die extra uren maakt? Doe je dat alleen op kantoor of ook wel eens thuis? Topsporters zoeken vaak naar een combinatie van kwaliteit en kwantiteit. Tijdens een training of wedstrijd gaan ze tot het gaatje! Vaak zie je dat ze ook extra trainen (lees; overwerken). Het verschil zit 'm echter in wat ze doen tijdens die extra uren. Die besteden ze vaak aan specifieke onderdelen waar ze zich verder in willen bekwamen. Alles om de beste te willen zijn.

Voorbereiding & kans

Voorbereiding en een kans moeten er op hetzelfde moment zijn. Je moet erop voorbereid zijn en een kans moet zich voordoen om jezelf te laten zien. Op het moment dat het erom gaat, moet je er staan. Met druk om kunnen gaan is daarom een absolute must. Hoe ga jij ermee om als alle ogen op jou gericht zijn? Exceleer je of neemt de druk de overhand en leiden je prestaties eronder? Topsporters genieten van de aandacht. Het is een soort extra stimulans om nog beter te presteren. Ze bekijken het dus positief. Jij en ik hebben ook dingen die ervoor kunnen zorgen dat we net wat extra´s kunnen brengen.

Hoe ga jij ermee om als je weet dat je concurrent klaar staat om je plek over te nemen? Nu kennen wij geen concurrentie zoals we die in wereld van sport wel kennen, maar beeld je in dat er iemand klaar staat om je plekje over te nemen. Wat doe jij dan om je plekje te behouden? Top presteren! Dag in, dag uit. Een trainer zei ooit tegen me; "als je meer wil, moet je meer doen". Heel logisch eigenlijk. Wie je ook bent, wat je ook doet.... Als die kans komt, zorg ervoor dat je voorbereid bent en de kans pakt!

Visualiseren

Op het moment dat het erom gaat, of eigenlijk zelfs iets daarvoor, visualiseren topsporters hun prestaties. Ze vertalen hun gedachtes naar beelden. In je eigen context kan jij dit ook toepassen. Bijvoorbeeld als jee belangrijke vergadering hebt, een presentatie aan de directie moet geven of als je een sollicitatiegesprek hebt. Het is eigenlijk heel simpel; sluit je ogen en visualiseer. Wat zie je jezelf doen? Hoe doe je dat? Wat zeg je? Hoe zeg je dat? Welke woorden gebruik je? Je beleeft alles vooraf. Door het te beleven, lever je als het ware de door jou gewenste prestatie al. Visualiseer zo concreet mogelijk.

Leven inrichten op topsport

Om top te kunnen presteren heb je ook de juiste randvoorwaarden nodig. Zijn die er? Zo niet, wat heb je nog nodig? Een aantal dingen die er zeker in moeten zitten zijn; (voldoende) rust, de juiste voeding en beweging. Het betekent dat je soms dingen moet laten of juist moet doen. In drukke tijden geef je misschien extra gas, maar pak ook je rust als het kan. Wat je ook nodig hebt, zorg dat het er is zodat jij de prestaties levert die je wil leveren. Heel bewust gaat het over jou en niet over een manager die wat van je verwacht. Tuurlijk zijn die verwachtingen er ook, maar het is jouw carrière. Jij bent intrinsiek gemotiveerd en wil die topprestatie leveren.