Lessen uit één ontmoeting

27-07-2019

Soms heb je van die ontmoetingen die impactvol zijn. Impactvol omdat ze je energie geven, inspireren, aan het denken zetten of motiveren. Vaak ben je in stilte aan het nagenieten van zo'n ontmoeting. Of je vertelt elkaar later nog eens hoe tof je het vond. Wij hadden ook zo'n moment. Je weet wel... net elkaar nog een boks gegeven en beide onze eerste passen richting een volgende afspraak ingezet. Vijf minuten later volgt al snel een interactie via de app. Ergens in die vijf minuten is er iets van binnen bij ons geraakt. Iets dat ervoor zorgde dat we de beide dezelfde behoefte hadden om het gesprek met een groter publiek te delen. We zijn beide van de let's go - mentaliteit, dus hier een stuk om te lezen, voedsel voor de gedachte is wat de Engelstaligen onder ons zouden zeggen.

Allereerst denk ik dat we beide concludeerden dat onze ontmoetingen altijd inspirerend te noemen zijn. Eigenlijk los van het feit dat onze werkvelden elkaar momenteel niet of nauwelijks raken, blijven we elkaar opzoeken. We geven elkaar energie. De les voor ons; zoek mensen die je raken en inspireren. Dit kan zomaar de energie opleveren of inspiratie zijn die je nodig hebt om je corvee en/of de dingen te doen die zorgen voor een energielek.

Onze interactie bestond, heeft altijd bestaan, uit wederzijdse interesse. Verre van een gewoongoed in ons leven. Vaak komen we mensen tegen die luisteren om te spreken, niet om te begrijpen. Luisteren is een ondergewaardeerde vaardigheid die zowel in advisering of leiderschap cruciaal is voor oprechte echte verbinding. Dat laatste is een thema waarin we elkaar qua interesse sowieso altijd al gevonden hebben. Beide werken we veel met leiders. Aan ambitie bij deze mensen vaak geen gebrek, in levensdoelen of carrière. Dat is ook wel de rijkdom van onzer beider werkgebieden, we ontmoeten en spreken dagelijks inspirerende mensen.

We kwamen tot de gezamenlijke conclusie dat naast ambitie ook kwetsbaarheid een kracht is die we waarderen in die inspiratoren. Kwetsbaarheid delen lijkt heel eng, maar altijd doen alsof het in jouw menszijn niet aanwezig is, is veel vermoeiender. Zoek dus ook mensen op bij wie je je veilig en goed genoeg voelt om dit te delen. Kan een coach zijn, je vrouw of man, een vriend of een collega met wie je kan delen waar je wel eens mee worstelt.

We spraken ook over de momenten van minder zeker zijn die we beide wel eens hebben. Soms ontstaan ze spontaan, maar we zoeken ze ook wel eens bewust op. De momenten waarop we dat gevoel ervaren komen aardig overeen. Spreken voor grote groepen, een nieuwe functie bekleden of belangrijke presentaties zijn van die momenten. Het was grappig om te constateren dat we door veel mensen in onze omgeving gezien worden als (jonge) mannen die nooit onzeker zijn. Of geen spanning ervaren op belangrijke momenten. Van de buitenkant bezien oogt het allemaal kalm en onder controle. Maar we konden beide toegeven dat het gevoel aan de binnenkant precies het tegenovergestelde was. Een verhoogde hartslag, klamme handjes, lichte vibratie in de stem... we know the feeling.

Een van de eerste tips die we elkaar gaven was; blijf jezelf! Ook al zit je met de directeur om de tafel. We maken het te vaak mee dat het gedrag van mensen veranderd als ze met een ogenschijnlijk belangrijk persoon om de tafel zitten. Je merkt het bijvoorbeeld aan de aanpassing in het taalgebruik. Leuk geprobeerd, maar het doet eerder af dan dat het wat bijdraagt aan het gesprek. Het zijn ook mensen en zo worden ze graag behandeld. Overigens gaat dat even hard op voor diezelfde directeur. Laat die alsjeblieft nooit vergeten dat zij/hij al een mens was voor hij/zij directeur werd. Je functie worden is een no-no, breng je eigen mens mee. In authenticiteit ontstaat de verbinding.

Als laatste; zoek mede hosselaars. We noemen ze ook wel medestanders. Die het netwerk al hebben voor dat jij het nodig hebt. Een soort verzet strijders die durven te rebelleren en daarmee samen de status quo ter discussie stellen. Gebruik elkaar, in de goede zin van het woord, om te versnellen waar nodig. Of samen te vertragen als reflectie gewenst is. Wij gaan dat in elk geval blijven doen, waar de toekomst ons ook leiden zal.

Thomas van Brakel & Gavir Breidel