Je bent meer dan je diploma('s)!

31-07-2020

Deze is voor de net afgestudeerde talenten van het MBO, HBO en de Universiteit. Stop met het verkopen van diploma's en cijferlijsten! Het zijn ontegenzeglijk prestaties waar je trots op mag zijn. Je hebt er namelijk hard voor gewerkt. Toch vraag ik je om dat stuk (even) los te laten en na te denken over wie je bent.... of ja wie je nog meer bent naast die fantastische cijferlijsten en briljante diploma's. Als broeders van andere moeders, bespraken Thomas van Brakel en ik zelf de nieuwe lichting aspirant trainees voor de gemeente Rotterdam. Wij waren gezamenlijk twee van de vele selecteurs die respectievelijk 27 dossiers te behandelen hadden. Iets wat we beide naast onze eigenlijke rol deden. Want dat kan in Rotterdam.

Het was hartverscheurend maar een paar toppers te mogen kiezen uit die rijke selectie aan toptalenten. Daarentegen vonden we het ook weer hartverwarmend om te beseffen hoeveel (jong) potentieel we alleen al in Rotterdam aantrekken. Dat biedt perspectief voor ons in crisis verkerend kikkerlandje. Potentie alom bij deze strijders, soms zelfs dusdanig dat wij onszelf afvroegen; wat deden wij eigenlijk met onze levens op die leeftijd? Waarschijnlijk niet direct de meest CV relevante dingen. Alhoewel, wat is er eigenlijk CV of brief relevant? Een cum laude student is indrukwekkend maar een 'zesjes student' die toch zijn/haar diploma haalt met een zieke moeder, 2 bijbaantjes en talloze buitenschoolse activiteiten levert een even of misschien nog grotere prestatie.

Soms maakt zo'n 'ondanks alles' een dossier tot een verhaal, dat verhaal maakte een mens tot wie hij/zij is op dit moment dat wij die brief lezen. Maakt dat diploma jou jou? Of het bredere verhaal van jouw leven tot nu toe? Wat dat betreft zien we een worsteling bij deze jonge talenten. De brieven, filmpjes maar ook CV's zijn als een sterke marktplaatsadvertentie, GETALENTEERDE TRAINEE TE KOOP, KAN ALLES, KENT GEEN ANGST, WURGT GRIZZLYBEREN ALS HET MOET, IS EEN BAAS/BAZIN. Oké we chargeren en begrijpen dat we in een samenleving en onderwijssysteem leven waarbij de focus ligt op het afleveren van een diploma, niet een mens die weet wie hij/zij is, met of zonder dat diploma. We lezen een soort pantser waarbij we niet tot de kern doordringen van de mens achter het profiel. Wat ironisch is want dat zou de ambitie moeten zijn.

Een fors aantal keer hebben we gedacht, oké indrukwekkende CV, opleidingen, nevenactiviteiten, vrijwilligerswerk maar het blijft bij heel veel wat, weinig waarom. In je brief is er dan een kans te beschrijven wat jouw verhaal is maar vaker dan eens wordt het een herhaling van wat schematisch weergeven is in het CV. Wij zien dat regelmatig terug in de manier waarop sollicitatiebrieven zijn geschreven. De meest fantastische volzinnen beschrijven de meest indrukwekkende persoonlijke prestaties.... maar weinig persoonlijkheid. Het lijkt er soms ook op alsof er één persoon een brief heeft geschreven en die vervolgens heeft gedeeld met al zijn afstuderende collega's. Slechts de namen, studies en cijfers zijn anders. Bij een enkeling die het wel aandurft om kwetsbaarheid en authenticiteit te laten zien, maakt ons hart ook direct een sprongetje.

Deze week kregen onze Rotterdamse potentials het verlossende woord dat ze zijn uitgekozen of dat ze het deze keer niet geworden zijn. In beide gevallen; gefeliciteerd! Neem de lessen mee naar je volgende uitdaging. Tegen hen die een nee hoorde willen we zeggen, sterker door strijd en er zijn meerdere wegen die naar Rome of nog beter Rotterdam leiden.

We realiseren ons dat het makkelijk is om vanaf de zijlijn te roepen hoe het allemaal moet. Voor de duidelijkheid; aan het begin van onze carrière wisten wij hier helemaal weinig tot nada niks van. Een steuntje in de rug was toen fijn geweest. Vanuit die gedachte en niet lullen maar poetsen, hebben Thomas en ik besloten om onze diensten beschikbaar te stellen voor een soort stoomcursus waarin we verschillende onderwerpen behandelen. Personal branding, netwerken, brieven schrijven en presenteren.

Het is een spontaan idee waar we graag invulling aan geven. Als we het aantal van minimaal 10 en maximaal 15 deelnemers hebben bereikt, plannen we de stoomcursus in. Ken je iemand voor wie dit interessant is? Deel het! Heb je er zelf behoefte aan? Meld je aan!

Hoe?

Stuur een mail naar twm.vanbrakel@rotterdam.nl of g.breidel@rotterdam.nl en geef aan dat je je graag aanmeldt voor de stoomcursus.