Gefeliciteerd, (niet) geslaagd!

06-07-2019

Traditioneel gezien gaat het in deze periode vooral over de mensen die over zijn naar een volgend leerjaar of hun diploma hebben behaald. Ik ben zelf ook één van die mensen. Super blij en trots zijn we. We krijgen de aandacht, de likes, felicitaties en bloemen. Super gaaf allemaal!

In dezelfde periode gaat het veel minder om de mensen die niet geslaagd zijn. Althans, voor zover ik het kan beoordelen. Komt vast ook doordat zij, in tegenstelling tot de geslaagden, geen post op insta, LinkedIn of Facebook doen. Heel begrijpelijk allemaal. Dat is toch een beetje hoe het hoort he?! Deel vooral je successen en niet je falen.

Ik wilde dit moment daarom vooral gebruiken om de niet-geslaagden een hart onder de riem te steken. Het resultaat blijft klote. Of niet. Maar misschien helpt het je om er op een andere manier naar te kijken.

Herhaling

In de marketingwereld geloven ze in de kracht van de boodschap. Hoe vaker je iets herhaalt, hoe beter het blijft hangen. Jij krijgt de kans om het allemaal nog een keer te doen en het daarmee ook nog beter te doen beklijven. Hoe gaaf is dat! Ik kan me voorstellen dat het lastig is om deze gedachte direct te omarmen, maar probeer er de waarde van in te zien. Niet zo zeer van de gedachte, maar van de kans op herhaling.

Reflectie

Al die geslaagden die nu aan het feesten zijn, staan over het algemeen niet echt stil bij het hoe en waarom. Gemiste kans zeg ik. Jij doet dat wel. Jij gaat jezelf vragen stellen en als je het zelf niet doet, doet je omgeving dat wel voor je. Wat had ik anders kunnen doen? Had ik misschien iets meer moeten doen? Of juist minder? Hoe ga ik het volgend jaar aanpakken? Een groot pluspunt! In staat zijn om te reflecteren is een alom gewaardeerde vaardigheid.

Niets komt voor z'n tijd

Mijn moeder zei altijd; niets komt voor z'n tijd. Voor alles is er een juist moment. Dit was blijkbaar nog niet jouw moment om door te gaan. Of je nu keihard je best hebt gedaan of juist helemaal niet. Het moment was er gewoon niet. Als het er straks wel is.... dan pak je het ook!

Het is maar een diploma

Tuurlijk, we leven in een tijdperk waarin er nog veel gekeken wordt naar diploma's. Het is daarom zeker handig om ze te hebben. Tegelijkertijd gaat het nu ook veel meer over talenten en kwaliteiten. Dat je niet geslaagd bent zegt niets over je talenten en kwaliteiten. Die heb je sowieso! Hou dat alsjeblieft in je achterhoofd of in je voorhoofd als het daar beter past. Ken je je talenten nog niet? Ga ernaar op zoek. Dit zijn de dingen waarmee je het verschil kan maken. Als je eenmaal werkt vraagt overigens (bijna) niemand je meer naar je diploma.

Nu heb ik in mijn netwerk waarschijnlijk niet zo heel veel scholieren of studenten, maar voel je vrij om het te delen met je zoon, dochter, broer, zus, neef, nicht, vriend of vriendin...