Het gesprek

06-09-2018

Belofte maakt schuld, dus we gaan het over je gesprek hebben. Maar eerst even iets anders...

Het is een utopie om te denken dat een consultant alleen maar succes heeft. Kandidaten trekken zich terug, opdrachtgevers gaan er met andere bureaus vandoor, vacatures worden teruggetrokken.... Genoeg teleurstellingen om te verwerken.

Als sollicitant krijg je ook met teleurstellingen te maken. Je verwachtingen zijn anders dan de realiteit. Afwijzing op afwijzing. De ene keer direct op basis van je brief en cv en een andere keer nadat je op gesprek bent geweest. Of als je voor de zoveelste keer niks meer hoort. Ook in deze situaties vraag ik je om als een consultant te denken. Wat zou een consultant doen? Precies! Vrolijk doorgaan.

Als je je bedenkt hoe vaak een consultant "nee" te horen krijgt (per dag), dan valt het voor jou nog enigszins mee. Er zijn verschillende medicijnen om teleurstellingen te verwerken. Maar de belangrijkste is toch echt deze (althans voor mij); leer te genieten van de kleine successen. Het zorgt voor een positief effect op je zelfvertrouwen. Dus; geniet ervan als je brief en cv op het bureau van de vacaturehouder belanden of als je een uitnodiging krijgt voor een gesprek.

Ik neem je even mee naar het gesprek. Je hebt van te voren gebeld, dijk van een brief geschreven en je cv is "on point". Vacaturehouder raakt enthousiast en wil kennis met je maken. So far, so good.

In de aanloop naar je gesprek laat je niets aan het toeval over. Website bekeken, LinkedIn profiel van je gesprekspartners bekeken, laatste nieuws over de organisatie/afdeling gelezen en je hebt een aantal briljante vragen bedacht die je tijdens het gesprek sowieso wil stellen. Het kan niet zo zijn dat je geen vragen hebt. Kan gewoon niet! Je bent tenslotte een verkoper.

Je maakt er dus een gesprek van en geen vragenvuur. Je gesprekspartners stellen zichzelf voor en vertellen wat over de afdeling/organisatie en misschien zelfs nog wat over de functie. Je luistert aandachtig en stelt verdiepende vragen. Tussendoor vat je ook nog af en toe samen. Een combinatie van die laatste twee, maken je interesse en kennis van het onderwerp zichtbaar.

Daarna mag jij, hier heb je het allemaal voor gedaan. Laat zien dat je het gesprek goed hebt voorbereid, pak de regie over jouw verhaal. Speel in op datgene wat je zojuist hebt gehoord. Niet te veel vertellen, maar zeker niet te weinig. Laat ruimte voor eventuele vragen. Balans is het sleutelwoord. Krijg je een vraag waar je het antwoord niet (direct) op weet? Geen paniek. Geef aan dat je er even over na wil denken en erop terug komt.

Als het gesprek ten einde is, heb jij nog één vraag voor je gesprekspartners....

"Welke reden heeft u om mij niet aan te nemen?" ;-)