De sprong

29-07-2019

De foto die je ziet is eigenlijk een kort filmfragment waarbij het me lukt om op de schijven te springen. Ik kreeg van een kennis de vraag of ik 21 leermomenten uit het fragment kon halen en deze wilde delen. Uitdagingen sla ik per definitie niet af, dus hier zijn ze...

  1. Stop met nadenken; soms moet je niet nadenken en gewoon overgaan tot actie. Door na te denken kan twijfel ontstaan. Of er komen allerlei belemmerende gedachtes voorbij. Kan ik het wel? Stel dat het verkeerd gaat, wat dan? Ben ik hier klaar voor? Wat je niet weet en ziet is dat ik een minuut voordat het filmpje werd opgenomen last had van dit soort belemmerende gedachtes. Irritant waren ze! Ik liep even weg, kwam terug en sprong.
  2. Stimulerende omgeving; je ziet ze niet, maar ik had vijf stimulerende mensen on me heen. Ze geloofden dat ik het kon en vulden op die manier de ruimte met positieve energie. Aan het einde van het filmpje hoor je één van de mensen zeggen: "makkelijk!" Dit simpele woord zorgt ervoor dat ik de volgende keer weer een schijf erbij doe.
  3. Oefening baart kunst; dit is uiteraard niet de eerste keer dat ik dit heb gedaan. Sommige dingen vragen oefening van je. Wees dan ook bereid om hier tijd en aandacht aan te besteden.
  4. Trots; je moet wel heel goed kijken anders valt het je niet op. Maar aan het einde van het filmpje zie je een glimlach. Het is er één van trots. Wees trots op jezelf, nog voor dat anderen trots op je zijn.
  5. Geloof in jezelf; dit was voor mij de eerste keer dat ik zo hoog kwam. Eerste keer of niet, ik geloofde dat ik kon. Nieuwe baan, nieuw project, belangrijke presentatie...? You got this!
  6. Pak het moment; voor alles is er een juist moment. Ik kwam de sportschool binnen, zag de schijven liggen en ik voelde aan alles dat het moment daar was. Ik besloot het te pakken. Zet dus je voelsprieten aan. Met name richting jezelf. Voelt het goed? Oké, mooi! Go!
  7. Positie; kies de juiste positie zodat je de gewenste prestatie kan leveren. Ik vertaal het bijvoorbeeld naar een vergaderzaal. Je hebt een gesprek met iemand, waar ga je zitten? Of stel dat je met je date uiteten gaat. Ga je dan tegenover hem/haar zitten of juist haaks? Ik kies al een tijdje voor haaks.
  8. Kleding; kies kleding uit die past bij het moment. Ik stond nu in de sportschool. Wat doe je dan aan? Hippe sportkleding natuurlijk ;-). Voor mij heeft het in ieder geval bijgedragen aan het juiste gevoel dat ik nodig had voor deze prestatie.
  9. Focus; tegenwoordig werken we vaak in zogenaamde kantoortuinen. Soms heb je echter van die momenten waarbij je in opperste concentratie moet zijn. Probeer je op dat soort momenten echt op jezelf te focussen en af te sluiten van de omgeving.
  10. Houding; Ik ben me ervan bewust dat houding een belangrijke rol speelt bij hoe je je voelt. Jij ook? Het is geen wondermiddel, maar je kan dus je gevoel beïnvloeden door een bepaalde fysieke houding aan te nemen. Ik noem het van buiten naar binnen werken. Probeer het maar, werkt echt!
  11. Overtuiging; als je gaat, ga dan vol! Zonder twijfel. De kans op succes is vele malen groter als je met volle overtuiging gaat.
  12. Obstakels; ze moeten er zijn. Je hebt ze nodig om eroverheen te kunnen. Zie ze niet als vervelend, maar eerder als een leuke uitdaging. Dus die collega die altijd de kritische vragen stelt is niet vervelend. Die is er om jouw idee nog beter te maken.
  13. Mindset; bij het nemen beslissingen kijken we vaak naar wat we kunnen verliezen. De uitdaging is om te kijken naar alles wat je te winnen hebt. Dat kan dan net dat zetje zijn wat je nodig hebt om te gaan.
  14. Doel; geen voornemens, maar doelen. Stel je doel vast en werk er stelselmatig naartoe. Het was mij doel om uit stand meer dan 100cm hoog te kunnen springen. Het werd uiteindelijk 102cm. Mij helpt het om mijn doelen hardop uit te spreken. Wat werkt voor jou?
  15. Investeer in persoonlijke ontwikkeling; het sporten in de sportschool heeft voor mij ook een andere belangrijke functie. In de sportschool train ik op specifieke onderdelen, zoals sprongkracht. Het is een vaardigheid die ik goed kan gebruiken tijdens het voetballen. Zo heb jij op het gebied van werk vast ook dingen waarop je extra kunt trainen.
  16. Trainer; een goede trainer is geen overbodige luxe. Zo iemand kan je de juiste aanwijzingen geven. Schroom daarom niet om je hulpvraag in te zetten als dit nodig is. Dit hoeft niet speciaal een trainer te zijn. Kan iedereen zijn.
  17. Moed; een bekend gezegd luidt "no guts no glory". Heb het lef om de uitdaging aan te gaan. Met niks doen weet je namelijk zeker dat je niks krijgt.
  18. Inspiratiebronnen; het is mooi als je alle motivatie uit jezelf kunt halen. Helaas lukt dat niet altijd. Met de komst van social media zijn inspiratiebronnen dichterbij dan ooit. Zoek ze op en laat je inspireren om tot ongekende prestaties te komen.
  19. Passie; één van de krachtigste gevoelens die je als mens kunt ervaren. Mijn passie voor sport is er al sinds ik een jaar of negen ben. Een paar jaar geleden ontdekte ik nog een andere passie naast het sporten. Kan het me nog goed herinneren... dat gevoel wat ik had nadat ik mijn eerste training had gegeven. Ik wist het zeker.... dit is waar men het over heeft als ze spreken over passie. Mijn boodschap; ga op zoek naar je passie!
  20. ABC; Eén van de dingen die ik heb geleerd tijdens mijn opleiding is het trainers-ABC. Aarde, Balans, Cadans. Stel dat je moet presenteren of de dagvoorzitter bent van een belangrijk event. Zorg dat je eerder dan de rest in de ruimte bent om te kunnen aarden. Rechtop staan, benen net zo wijd als je schouders. Probeer het gewicht echt naar je voeten te verplaatsen zodat je stevig staat. Als laatste probeer je je ademhaling te reguleren. Neus in mond uit. Waar zit je ademhaling? Rond je borst? Iets lager? Probeer 'm naar je buik te krijgen. Als het gelukt is, ben je klaar om te shinen!
  21. Wil; Is het bewuste vermogen om van een gedachte, een plan, over te gaan naar een handeling. Hiermee zeg ik dat jij met jouw gedachte je prestatie kun sturen. De vraag is alleen; hoe graag wil jij het?